Cybook Gen 3 Ereader

Cybook Gen3Ik ben al ruim een jaar de trotse bezitter van de Cybook Gen3 ereader. Ik kocht mijn Cybook in november 2009 bij Dixons en kon in die periode nog kiezen tussen ereaders geschikt voor mobipocket of voor ePub (voor meer informatie over alle verschillende bestandsformaten van digitale boeken, zie dit artikel op wikipedia). Inmiddels wordt de ereader markt in Nederland volledig gedomineerd door ePub, als gevolg van het contract tussen de Nederlandse uitgeverijen en Adobe (de partij achter ePub). Alle digitale boeken die in Nederland worden verkocht (onder andere via Bol.com) zijn ePubs. Alle ereaders die nu in de winkels liggen zijn daarom ook ePub apparaten. Soms is het bij enkele nieuwe ereaders wel mogelijk om deze via een software update geschikt te maken voor mobipocket. Andersom kan ik mijn Cybook Gen3 zo ook ‘omtoveren’ tot een ePub apparaat.

Overigens heeft Amazon, het moederbedrijf achter mobipocket, contractueel laten vastleggen dat mobipocket niet naast epub op een ereader mag worden gebruikt. Het geld en de macht van grote bedrijven als Amazon en Adobe zijn er dus debet aan dat wij als consumenten worden beperkt in de gebruiksmogelijkheden van onze ereaders!

Als medicus is dit extra zuur, want alle handige naslagwerken voor de PDA (zoals Farmacotherapeutisch Kompas, maar ook de NHG standaarden en vele andere handboeken) worden, onder andere door BSL, uitgegeven in mobipocket formaat. Deze kun je dus niet lezen op je net gekochte ePub ereader! Ik ben daarom stiekem nog steeds heel blij met mijn mobipocket Cybook en als ik toch een ePub wil lezen gebruik ik het handige programma Calibre om het bestand te converteren naar mobipocket. Mijn tip: even zoeken op Google en je komt er snel achter hoe dit allemaal werkt!

Ik ben ook heel blij met mijn mobipocket Cybook vanwege de ingebouwde woordenboek functie, waardoor ik direct een woord kan laten vertalen. Ik heb verschillende woordenboeken op mijn ereader staan (Engels – Engels, Engels – Nederlands) en ook een historisch woordenboek (Oxford World History Dictionary). Direct een term vertalen die je niet kent, uiterst handig! Medische woordenboeken zijn ook beschikbaar, maar heb ik zelf niet in gebruik. Voor zover ik weet heeft ePub geen woordenboek ondersteuning, of dit moet inmiddels veranderd zijn.

Mobipocket Reader is overigens ook los beschikbaar voor de desktop PC, PDA of smartphone. Ik heb ook een mobipocket reader op mijn netbook staan en gebruik deze om off-line het Farmacotherapeutisch Kompas, het Diagnostisch Kompas of de NHG standaarden te raadplegen die ik ooit voor mijn PDA heb gekocht.

Hoe gebruik ik mijn Cybook Gen3 in de praktijk?

Een ereader is bedoeld om te lezen. Of dit nu romans zijn of naslagwerken of artikelen maakt niet uit. Veel medische naslagwerken, artikelen of andere documenten zijn beschikbaar in PDF formaat. De meeste ereaders kunnen prima met dit formaat overweg. Wel is het zaak om het zoomniveau dan zodanig in te stellen dat de tekst leesbaar blijft. Een PDF bestand is namelijk statisch en de ereader kan de tekst zelf niet aanpassen aan de bladspiegel. Ik heb gemerkt dat het kantelen van je ereader en het aanpassen van het zoomniveau tot de hele breedte van het scherm vaak voldoende is om de tekst goed te kunnen lezen.

Bij wetenschappelijke artikelen ligt dit vaak moeilijker, omdat deze meerdere kolommen gebruiken en de lettergrootte automatisch kleiner is. Wil je de tekst toch goed kunnen lezen, dan betekent het dat je meer moet scrollen. Als je dit geen probleem vindt, is lezen van artikelen op een ereader prima mogelijk.

Ik volg op dit moment de kaderopleiding PG en ik lees alle literatuur op mijn ereader. Dit bespaart me een heleboel printkosten en dikke mappen in de kast. Voor mij werkt dit prima. Ben je echter iemand die graag streept en schrijft bij de tekst tijdens het bestuderen van literatuur, dan zul je toch moeten printen. Of je kiest voor een van de nieuwere ereaders met touchscreen en de mogelijkheid om tekst te markeren en van opmerkingen te voorzien!

Tot slot: een ereader is vooral geschikt om grote hoeveelheden tekst te lezen en niet zozeer om snel iets na te zoeken. Dan kun je namelijk veel beter een smartphone, tablet of netbook gebruiken. De meeste ereaders hebben namelijk geen invoermogelijkheid (stylus, toetsenbord of touchscreen) en dus zul je een boek moeten doorbladeren tot je bij de gewenste sectie bent. Je kunt niet snel springen naar het gewenste onderwerp. Wil je een boek of artikel van A-Z lezen dan is een ereader echter uitstekend geschikt. Lekker thuis op de bank, zonder een tas vol papier of zware handboeken. En waarom zou je een ereader alleen voor werk of studie gebruiken: Stieg Larsson of Diana Gabaldon lezen ook heerlijk digitaal!