Digibeet (deel 1)

Ook ik was tot niet zo lang geleden behoorlijk digibeet. In de opleiding tot (toen nog) verpleeghuisarts heb ik leren zoeken met Pubmed op internet. Nog best lastig in het begin is het gebruik van een PICO vraag – patient – interventie – controle – outcome. Het vraagt oefening en vooral dus vaak doen! En vooral via de Clinical query gaat het best snel.

Voor een handleiding PICO-vraag, zie: Algemene Handleiding Literatuur Opzoeken

Laatst had ik visite en dan merk ik dat met m’n nieuwe netbook je snel even iets kan opzoeken via mijn ingestelde favorieten. Bijv. antibiotica bij cellulitis, snel naar de SWAB richtlijnen en bij een uitslag van blastocystis hominis in een faeceskweek – wat moet ik daarmee? Even via google en www.parasitologie.nl een antwoord gevonden.

In de kaderopleiding palliatieve zorg zijn we opnieuw getraind in zoeken op internet, nu met de tripdatabase, erg gemakkelijk in gebruik.

Voor info over tripdadatabase, zie onder:

http://www.pico.nu/pdf/zoeken-in-trip-database.pdf

En voor pubmed:

http://nnlm.gov/training/resources/pmtri.pdf

Thuis speel ik met m’n iPad, lekker scrollen met je vingers over het scherm en instant resultaat, verslavend! Qua spelletjes houd ik het nog bij ouderwets flipperen.