Mooie lijst, Marianne (zie Leesvoer).
Nee heb je, Hersenschimmen en Het Refrein is Hein zijn aanwezig in onze Zorgboogbibliotheek.
Het boek van Celine vond ik een openbaring. Binnenkort start ik met de Toverberg (of met De Dood van Ivan Iljits, zie hieronder).
Mijn suggesties:
Ontregelde geesten – Douwe Draaisma, 2006
Boeiende levensbeschrijvingen van bekende medici als Parkinson, Korsakow, Alzheimer en Asperger en vele anderen. Over hun onderlinge contacten en professionele wedijver. Dit boek verlichtte voor mij een vertraagde treinreis van Goes via Rotterdam en Den Bosch naar Deurne.
Onverklaarbaar bewoond – Bert Keizer, 2010
Op zijn bekende humorvolle wijze doet onze collega specialist ouderengeneeskunde verslag van de periode dat hij mocht meelopen met de neurochirurgen van het VUMC te Amsterdam. Hij observeert en stelt vragen. Hij filosofeert over ons mensen, de schedelbewoners. Zitten wij in de schedel naast, onder, boven of achter onze hersenen? Of toch, meer waarschijnlijk, in onze hersenen?
Vlinders in een duikerspak – Jean-Dominique Bauby, 1997
Jean-Dominique Bauby is journalist en hoofdredacteur van het blad Elle als hij op 8 december 1995 door een beroerte in coma raakt. Wanneer hij eind januari 1996 bij bewustzijn komt is hij volledig helder van geest, maar hij kan niets bewegen behalve zijn ogen en zijn linker ooglid (locked-in syndroom). Dankzij veel doorzettingsvermogen van hemzelf en zijn logopediste weet hij een verbluffend boek te schrijven, soms benauwend, maar ook optimistisch en spiritueel. De kritieken zijn lovend. Bauby overlijdt kort na het verschijnen van zijn boek, in maart 1997. Prachtig verfilmd door Julian Schnabel in 2007. Ik hoop dat wij deze film binnenkort voor de Zorgboogmedewerkers via De Schakel kunnen vertonen.
Na mijn dood geschreven*, Geen patiënten*, Slecht nieuws voor iedereen, Als schrijver moet je veel lijden* – Jan Hein Donner, 1986-88
Jan Hein Donner werd in 1983 getroffen door een cva. Hij werd opgenomen in verpleeghuis Vreugdehof in Amsterdam, waar hij in 1988 overleed. Vanaf augustus 1985 schreef hij wekelijks stukjes in het NRC Handelsblad. Schrijven kostte hem veel moeite, hij kon slechts met één vinger typen en was niet in staat terug te lezen wat hij geschreven had. Schrijven was ook zeer belangrijk voor Donner: “Het is werk dat je normaal houdt”. De trefzekere observaties van zijn omgeving werden bekroond met de Henriëtte Roland Holstprijs.
*: Aanwezig is de Zorgboogbibliotheek.
De dood van Ivan Iljitsj – Leo Tolstoj, 1886
Ivan Iljitsj, lid van het gerechtshof van Sint Petersburg, is ongeneeslijk ziek. Hij heeft een leven geleid dat “zeer eenvoudig en gewoon en toch zeer beklemmend” was. Hij weegt de kwaliteit van zijn leven dat bijna voorbij is en worstelt met de naderende dood. Uiteindelijk komt hij tot een verdiepend inzicht. Het is lang geleden dat ik deze novelle van Tolstoj gelezen heb. Tijd om het te herlezen. Wie heeft dit boekje in zijn kast staan?