Schouwen

Binnen onze instellingen verwelkomen wij studenten geneeskunde uit verschillende fases van de opleiding. Eerstejaars geneeskunde studenten tijdens hun verpleegstage, tweedejaars studenten tijdens de praktijkoriëntatie, vijfdejaars studenten tijdens hun keuzecoschap, zesdejaars studenten voor hun coschap ouderenzorg of seniorcoschap.

De interactie met de studenten en co-assistenten levert vaak leuke momenten op en soms is de verleiding te groot, zoals onderstaande anekdote illustreert.

Emma is bezig met haar verpleegstage en loopt rond op de afdeling. Er is zojuist een bewoner overleden. Het overlijden is rustig verlopen, de betreffende bewoner was in zijn laatste levensfase en iedereen, inclusief familie, heeft vrede met het heengaan. De afdelingsarts is gebeld en komt naar de afdeling om te schouwen. Emma is benieuwd hoe dit in zijn werk gaat en is blij dat de arts haar vraagt of ze bij het schouwen aanwezig wil zijn.

De arts voert – in de ogen van Emma – enige mysterieuze handelingen uit, waaronder met de stethoscoop en vraagt vervolgens aan Emma of zij ook even wil luisteren.

Natuurlijk grijpt Emma deze kans met beide handen aan en na enig gedoe (moeten de oordopjes naar voren of naar achteren in het oor), luistert ze aandachtig en nog eens en nog eens.

Om dan teleurgesteld uit te roepen:

‘Ik hoor helemaal niets……’