Digibeet (deel 2)

Even opgezocht op Wikipedia:

Het woord digibeet is taalkundig mank. Het woord analfabeet is een samenvoeging van de ontkenning an- en alfabet. Het woord alfabet komt van de eerste twee Griekse letters: alfa en bèta. Een analfabeet is iemand die niet met letters om kan gaan (niet kan lezen of schrijven). Het woord digibeet is een onlogische samenvoeging van digitaal en het element “beet” (de Griekse letter bèta), terwijl het ontkennende voorvoegsel an- is weggevallen. Het woord is waarschijnlijk verzonnen door een persoon zonder kennis van het Grieks, waaruit het voorvoegsel an- voortkomt. In plaats van digibeet zou het woord adigitaal logischer zijn geweest.

Ondanks deze onlogische benaming is het begrip digibeet aardig ingeburgerd en hebben veel digibeten wat bij te spijkeren qua kennis over computers. Dat is tegenwoordig niet meer zo moeilijk. Pak je iPad of andere computer er maar bij en zoek het op tijdens een gesprek – want hoe vaak vraag je jezelf wel iets af, bijvoorbeeld waar een woord vandaan komt, hoe iets in elkaar steekt of waar een plaats ligt.

Dus verwonderen is een mooie bezigheid, maar even opzoeken met www.wikipedia.nl of www.googlemaps.nl geeft ook een zekere diepgang!