Digibeet (deel 3)

In de herfstvakantie zat ik in goed gezelschap in de Dordogne in een chambre d’ hote, zie www.le-prieure.net, in een eetzaal met kleine raampjes en verwarmd door een houtkachel met op tafel veel glinsterend glaswerk. Tegenover mij zat een gerespecteerde digibeet van 78 jaren oud; oma Kwebbel genoemd door de kleinkinderen.

Oma Kwebbel vertelt:
Haar man heeft 30 jaar geleden een computer voor de zaak gekocht, van wel 100.000 gulden. De boekhouder werd overspannen, omdat die dacht geen werk meer te zullen hebben en de computer zelf nam toch wel twee koelkasten in beslag met een klein beeldschermpje erin. Jaren later is de computer een afvalcontainer ingeduwd door haar man met hulp van een zoon.

Ze vertelt verder dat ze met haar kinderen skypt die over de hele wereld wonen en ook wel email verstuurt. Andere toepassingen van de computer die “dieper gaan” met zoeken en zo, gebruikt ze niet.

Ze heeft hiervoor een digibeet-vriendelijke computer gevonden via www.simpc.nl. Wanneer ze vastloopt met de computer kan ze bellen en wordt haar muis en het pijltje op het scherm overgenomen door de help-desk of er komt iemand van de service-dienst langs.

Tot zover Oma Kwebbel speaking.

In de nabije toekomst zal domotica een steeds grotere rol gaan spelen in het leven van veel ouderen.

Ik zie Oma Kwebbel straks wel achter haar gebruikers-vriendelijke computer doorklikken naar haar eigen dossier, waar haar controles van bloeddruk en suikers genoteerd staan zodat ze nog ze zelf alles in de hand heeft en kan kiezen wat voor haar belangrijk is = patient-empowerment.

Oma kan zo ook contact maken met de wijkverpleegkundige voor een vraag of dat ze even mee kan kijken bij een bepaalde handeling, of voor dagelijkse controle middels een goede morgen en goede avond contact = video-communicatie.

Oma kan ook kijken in de buurtagenda wat er allemaal te doen is aan sociale activiteiten en bij de plaatselijke supermarkt haar boodschappen bestellen. Allerlei diensten zijn te vinden op de zorgpagina van strijken, klusjesman/vrouw tot podcasts beluisteren omdat lang lezen teveel vermoeid = dienstverlening.

Als Oma nieuwsgierig is en meer wil weten over haar leefstijl dan kan ze naar de zorgpagina ziekte en gezondheid met adviezen over bewegen, gezond eten en nog veel meer = educatie

Met de computer betreedt Oma een digitale leefwereld waarin zorg, veiligheid, communicatie, sociale contacten, dienstverlening, comfort en gemak & ontspanning wordt geboden.

Wat Oma zelf niet ziet is de zorgcentrale met het wijkzorgnetwerk dat de zorg coördineert. Een netwerk waarin een nauwe samenwerking is van wijkverpleging, fysiotherapie en ergotherapie, met korte communicatielijnen. Met elkaar worden multi-professionele zorgdoelen gesteld met zonodig preventieve interventies en met screening op vallen, mobiliteit en functionaliteit, omgevingsfactoren, cognitie, visus & gehoor, medicatie en voeding. Geen “Big Brother”, maar zorg op maat!

Ik zie het voor Oma Kwebbel wel zitten in de toekomst!