Thuis wonen met dementie: praktische tips

Op deze website vind je handige tips over thuis wonen met dementie. Praktische aanpassingen voor in huis, waar moet je rekening mee houden en waar moet je aan denken. Met foto’s ter illustratie en duidelijke uitleg. Ook wij kunnen hiervan leren als het gaat om de inrichting en de bouw van onze woonvoorzieningen. Wat te denken van deze tip voor trappen en gangen:

Een gang die minimaal 1,50 meter breed is zorgt ervoor dat mensen in een rolstoel of scootmobiel gemakkelijk op de gang kunnen keren (afbeelding 1). De draaicirkel is dan voldoende groot. Ook is de extra breedte behulpzaam als u gearmd met uw naaste door de gang wilt lopen.

Ik ken verhalen van mensen in een scootmobiel die hun kamer in het verzorgingshuis niet uit kunnen, omdat de gang te smal is en ze niet kunnen keren.

Ook dit is een tip waar we misschien wat meer mee zouden moeten doen:

Nachtverlichting (LED-lampjes boven de plint) helpt bij het oriënteren in de ruimte en verkleint de kans op vallen. Automatische routeverlichting wordt via een bewegingsmelder ingeschakeld en schakelt enige tijd later automatisch weer uit. Dit kan in sommige gevallen echter ook tot verwarring leiden. Rode verlichting als routeverlichting heeft de minste invloed op het dag/nachtritme. Verkrijgbaar bij verlichtingsspecialisten.

Het lijkt dus van belang dat met name ergotherapeuten meteen vanaf het begin bij de plannen voor nieuwbouw of verbouw worden betrokken. Helaas gebeurt dit nu nog vaak te weinig of te laat.

Oproep: zijn er ergotherapeuten die willen reageren of die vanuit de praktijk kunnen vertellen over hun betrokkenheid bij nieuwbouw projecten? Laat hieronder een reactie achter!