Werken in het verpleeghuis: de doktersassistente

Uit de oude doos: een artikel uit NVDA-Nieuws van maart-april 1995, getiteld Doktersassistent in het verpleeghuis. Geschreven door niemand minder dan twee leden van ons A-team, Anita en Nelly.

In dit nummer van NVDA-Nieuws schenken we onder andere aandacht aan werkplekken van doktersassistenten. Zo treft u in dit blad een artikel aan van een assistente op de poli urologie van een ziekenhuis. En dit artikel dat nu voor u ligt, schenkt aandacht aan de werkzaamheden van een doktersassistente die in een verpleeghuis werkt. Voor velen is het onbekend welke werkzaamheden een doktersassistent binnen de muren van een verpleeghuis heeft. Maar ook in een verpleeghuis is de doktersassistent een onmisbare schakel.

Klik hier voor het volledige artikel, als ingescand PDF bestand: Doktersassistent in het Verpleeghuis.

Het is niet vanzelfsprekend dat medisch secretaresses en doktersassistenten onderdeel uit maken van het medisch team binnen een verpleeghuis. Wij prijzen onszelf dan ook gelukkig met ons goed geoliede A-team met maar liefst 9 medisch secretaresses/doktersassistentes! Zij nemen onze telefoon aan, beheren onze agenda, doen de prikrondes (bloedprikken en INR controles) op de afdelingen, maken ECGs, spuiten oren uit en zijn ons eerste aanspreekpunt bij problemen van grote en kleine aard. Ook letten zij op ons welzijn, onze hydratietoestand en onze glucosespiegel. Zo zag ik laatst de volgende roostering van familiegesprekken in mijn agenda.

14.00 FG1

14.30 FG2

15.00 FG3

15.30 Even lucht!

16.00 FG4

Erg attent!

Het werk als doktersassistente in het verpleeghuis is de afgelopen 15 jaar veranderd, net zoals het werk als arts in het verpleeghuis is veranderd. Wat er allemaal veranderd is en wat dit betekent in de praktijk, leest u binnenkort in een nieuwe bijdrage van ons A-team!