Bewegen bij probleemgedrag

Leuk filmpje deze week op BBC News: bewegen als interventie bij probleemgedrag. De titel van het filmpje is mijn inziens wat ongelukkig gekozen (scientists asses whether exercise helps combat dementia). Als je de video bekijkt wordt namelijk al snel duidelijk dat het bewegen vooral gericht is op verminderen van probleemgedrag en niet zozeer op het dementieproces zelf (daar gaat nog een grote perhaps aan vooraf). Als effecten worden gemeld:

  • betere eetlust
  • minder antipsychotica nodig
  • betere nachtrust
  • meer sociale contacten

Dit pleit opnieuw voor de structurele inzet van bewegingsagogen in het verpleeghuis, zowel individueel als voor groepsactiviteiten. Zelf verwijs ik regelmatig gericht naar een van onze bewegingsagogen, zowel ter vervulling van een bewegingswens van cliënt, maar ook als interventie bij probleemgedrag (bijvoorbeeld onrust).

Bekijk hier het volledige filmpje op de website van de BBC.