Excellente Zorg

Mooie column van Verenso voorzitter Mieke Draijer deze week in Medisch Contact. Goede reactie op de recente berichten over misstanden in de ouderenzorg.

Enkele quotes:

Te vaak worden wij geconfronteerd met verpleeghuizen die onder de maat functioneren. Deze huizen brengen veel schade toe. Aan bewoners en personeel. Het imago van de sector wordt hierdoor aangetast en politiek en samenleving worden bevestigd in hun opvattingen over mensonwaardige toestanden in de ouderenzorg.

Het kan ook anders. Verpleeghuizen die streven naar topzorg en zich richten op innovatie, wetenschappelijk onderzoek en kennisontwikkeling. Deze instellingen vragen zich af wat bestuurders en professionals gezamenlijk moeten doen om een toekomstbestendige zorg tot stand te brengen. Daar wordt gekeken naar patiëntenzorg, naar de mogelijkheden en ambities van het personeel. Dit soort initiatieven verdient de aandacht.

De specialist ouderengeneeskunde voelt zich te vaak verantwoordelijk om gaten in de zorg op te vullen en komt soms onvoldoende toe aan de werkzaamheden die hij als arts zou moeten verrichten.

Hear, hear!

Het kan ook anders. Enthousiasme, passie, inspiratie. Een positieve spiraal begint allereerst bij jezelf. Of je nu op de werkvloer staat of bestuurder bent. It’s a choice!