Holland Doc: Verdwaald in het Geheugenpaleis

Verdwaald in het geheugenpaleis

Prachtige documentaire op Holland Doc: Verdwaald in het Geheugenpaleis.

In ‘Verdwaald in het geheugenpaleis’ volgt Klara Van Es een jaar lang drie vrouwen, Anita, Louise en Alice. Ze wonen met nog vijf anderen in een kleinschalige leefgemeenschap voor mensen met dementie. Allen gaan ze op hun eigen manier om met een falend geheugen. En met elkaar. ‘Verdwaald in het geheugenpaleis’ is de eerste documentaire over leven met dementie gezien door de ogen van de patiënten.

Van Es volgt de vrouwen geruime tijd waardoor de kijker een beeld krijgt van wie ze zijn, maar vooral ook wie ze waren. Op confronterende wijze wordt duidelijk hoezeer hun (zelf)bewustzijn onherroepelijk afbrokkelt en de afwezigheid het langzaam maar zeker wint van de luciditeit. Aan het eind van de film is niets meer zoals het was.

De volledige documentaire is op 18 augustus 2011 op Nederland 2 uitgezonden door HUMAN en terug te kijken via de website van Holland Doc: www.hollanddoc.nl

Voor wie de documentaire op groot scherm wil zien: Verdwaald in het Geheugenpaleis draait nog tot april 2012 in diverse bioscopen en/of culturele centra in Nederland en België. Kijk voor meer informatie op de officiële website: Geheugenpaleis.nl

Ook de andere Holland Doc documentaires over het geheugen zijn de moeite waard: Het Geheugen.