Mimakkers op de Hilbeemden

Hierbij een kleine impressie van het bezoek van twee Mimakkers op 7 september 2011 aan de Hilbeemden.

Ik had aan degenen, die mijn afscheidsreceptie in mei bezochten, gevraagd een bijdrage voor Mimakkers te geven en dit was goed gelukt. Zodoende konden er op deze woensdagmiddag 2 clowns, Judith en Karin, 2 uur de bewoners van de Hilbeemden bezoeken.

Dit bezoek werd ingeleid met een voorbereiding en rondleiding op de afdeling en wat informatie van de teamleider aan de Mimakkers, zoals welke bewoners speciaal aandacht konden gebruiken. Daarna was er een moment van verkleden, schminken en warming op.

Vervolgens gingen de Mimakkers elk hun weg, en reageerden op wat er gebeurde en op de bewoners. Ze probeerden hen in hun wereld te bezoeken, voor zover dat toegelaten werd, meestal non-verbaal, bij enkelen ook verbaal, als daar behoefte aan was. Voor de medewerkers van de afdeling was het prachtig om te zien, hoe sommige bewoners uit hun isolement kwamen, sommigen even hun verdriet konden uiten en anderen enkele heel vrolijke momenten kregen.

Soms ging een bewoner aan de arm van de clown bij een andere bewoner op bezoek, soms liep iemand achter de clown aan een kamer binnen en ontstond er een heel gezellig theekransje.

Ook een heel zieke bewoner kreeg in aanwezigheid van dochter nog enkele heel vrolijke momenten, waarin ze haar situatie even helemaal vergat.

De twee uur vlogen om en eindigden zeer vrolijk. Na het omkleden en afschminken was er nog een nabespreking met teamleider en Mimakkers.

Wat vooral duidelijk werd, was de behoedzaamheid waarmee de clowns in de belevingswereld van de bewoners treden, waarbij ze goed op de reacties van de bewoner letten, voordat ze een stap verder gaan, of zich terugtrekken. De wereld van de bewoner is het uitgangspunt en nee bestaat niet!

Hiermee kreeg het team weer enkele tips omtrent bepaalde bewoners voor wat betreft de benadering. Het werd ook duidelijk hoe een Mimakker eventueel in het zorgplan van een bewoner ingezet kan worden, na verwijzing vanuit het kernteam.

Al met al een leuke, maar ook nuttige middag, die vraagt om vervolg lijkt me.

Ondertussen is misschien een bezoekje aan “De Belevenis” het overwegen waard. Een uitje voor dementerenden en mensen met een verstandelijke handicap. Zie www.debelevenis.nl.