3x de keel & neus swab

Het griepseizoen is in volle gang en de medisch microbioloog adviseert me om bij enkele clienten met verdenking influenza een keel & neus swab af te nemen om de diagnose zeker te stellen en hierop het beleid verder aan te passen. Een keel & neus swab, oftewel met een wattenstokje achter in de keel en achter in de neus, is op zichzelf al een onprettige handeling (zowel voor arts als voor patiënt), maar bij een PG afdeling geeft dit een geheel nieuwe uitdaging.

Swab 1

Gekleed in mondkapje, handschoenen en schort begeef ik me – samen met de co-assistent en teamleider (dito gekleed) – naar het bed van de heer Pieterse. Terwijl ik uitleg wat ik kom doen en waarom ik zo gekleed bent, zegt mijnheer opeens:

“Wat heeft u mooie blauwe ogen!”

Inderdaad zo ongeveer het enige dat nog zichtbaar is….

Swab 2

Ik heb zojuist bij mevrouw Janssen een wattenstaafje achter in haar keel gestoken en vervolgens een tweede achter in haar neus. Heldhaftig weerstaat ze de opkomende braakneigingen. Als ik klaar ben en haar wil bedanken voor haar medewerking, pakt ze ineens mijn hand vast en schudt deze hartelijk.

“Heel erg bedankt dokter. Ik vind het zo fijn als u langs komt.”

Swab 3

Mevrouw Pietersen ligt opgekruld in bed. Ze voelt zich niet lekker. Ik maak haar voorzichtig wakker.

“Wie bende gij nou?”

Ik leg uit wie ik ben en wat ik kom doen. Ze is niet erg gecharmeerd van mijn wattenstokje en al helemaal niet van het feit dat ik deze in haar keel en neus wil steken. Er dreigt een strijd te ontstaan.

Ik herinner me de afname-instructies van het RIVM.

‘Steek het wattenstaafje tot voorbij de tonsillen en draai enkele malen goed rond.’

‘Als het niet lukt om ver genoeg in het ene neusgat te komen, probeer dan het andere.’

God zegene de greep. Op moment dat mevrouw haar mond open doet om te mopperen, schiet ik snel met het wattenstaafje naar binnen, veeg een keer in de tongregio en plof het dan in het reageerbuisje.

Laat de medisch microbioloog het maar verder uitzoeken met deze swab. Mijn werk zit er op!

‘Rot toch op!’ moppert mevrouw ondertussen en gelijk heeft ze.