Portret: Aloysius Alzheimer

Alzheimer

Aloysius – Alois – Alzheimer

14 juni 1864 – 19 december 1915

Hij heeft waarschijnlijk nooit kunnen vermoeden dat de ziekte die door hem voor het eerst beschreven is, later zijn naam zal dragen en hij daarmee zonder twijfel de bekendste medicus uit de geschiedenis zal worden.

In de periode 1901 wordt op de afdeling van Alzheimer, een psychiater, een vrouw van 51 jaar opgenomen, Auguste Deter. Zij heeft gedragsproblemen en geheugenverlies. Auguste Deter sterft in 1906 en Alzheimer onderzoekt haar brein post-mortem en publiceert de gegevens als een case-report, de allereerste beschrijving van het ziektebeeld dat later de Ziekte van Alzheimer genoemd wordt.

alzheimer en medewerkers

Alzheimer en medewerkers van zijn kliniek, anno 1910.

**********

Lees ook de andere portretten in deze reeks:

 Sergej Korsakov | George Huntington