Cinema: Departures (Okuribito)

Introductie van een nieuwe rubriek: Cinema. Over films gerelateerd aan de (ouderen)geneeskunde. Met dank aan Frans.

departures

Info

Jaar: 2008
Land: Japan
Regie: Yojiro Takita
Met: Masahiro Motoki, Tsutumu Yamazaki, Ryoko Hirosue
Awards: Oscar beste buitenlandse film 2009
IMDB score: 8.1
Meer informatie (IMDB): Okuribito.

Synopsis

Cellist Daigo Kobayashi verliest zijn baan wanneer zijn orkest wordt opgeheven. Hij kan aan de slag bij een begrafenisondernemer. Langzaam komt hij tot het inzicht dat het ritueel afleggen van lijken van grote betekenis is voor de nabestaanden. Daigo behandelt de doden met zoveel respect dat zij voor de familie weer tot leven komen. Er gaat een troostende werking van zijn handelen uit. Maar zijn nieuwe functie heeft een lage status. Zo laag dat hij aanvankelijk de aard van zijn werkzaamheden verborgen houdt voor zijn echtgenote. Uiteindelijk moet hij zijn geheim met haar delen. Ook kan hij niet blijven weglopen voor zijn eigen verleden.

Ondanks het zware onderwerp zijn er ook luchtige en humorvolle momenten in deze film. Departures geeft inzicht in een cultuur die erg verschilt van de onze. Het thema, omgaan met de dood en de doden, is universeel en zeer herkenbaar. Het is in het begin even wennen aan de Japanse wijze van acteren maar daarna word je meer dan 2 uur meegevoerd in een bijzondere sfeer.

Trailer