Communicatieproblemen

Onze voorvaderen waren, net als notabelen en personen van adel, in de 18e en 19e eeuw vaak het ‘slachtoffer’ van humoristische spotprenten. De Lewis Walpole Library, onderdeel van de universiteit van Yale, heeft een uitgebreide collectie spotprenten van de bekende 18e eeuwse cartoonist Horace Walpole en na een mailwisseling met de bibliothecaris heb ik hun toestemming om enkele prenten voor deze blog te gebruiken.

doktercartoon3
 Courtesy of The Lewis Walpole Library, Yale University.

Een 18e eeuwse spotprent over een Duitse dokter die in Engeland werkzaam is en blijkbaar moeilijk te verstaan, de tekst luidt:

“Well Norse, how was mine Patient by dish time?”

“Much better Sir, the Medicines had great effect. ”

“Ah Dat is goot – did you gif de Poppies – and de Bol Ammoniac as I told you?”

“ Oh! Yes Sir, the Puppies he has eat six this morning and I have boil’d  four more which he is taking now  – as for Old Almanack I could not get one in all  the Parish but I procured a very old copy of Robin Hood and boil’d  that down in Milk which has answer’d the purpose very well.”