Cinema: The Diving Bell and the Butterfly

20130724-183804.jpg
Info

Jaar: 2007
Land: Frankrijk
Regie: Julian Schnabel
Met: Mathieu Amalric, Marie-Josée Croze, Emmanuelle Seigner, Max von Sydow
Awards: 4 Oscarnominaties in 2008
IMDB-score: 8.0
Meer informatie (IMDB): The Diving Bell and the Butterfly

Synopsis

Eind 1995 wordt Jean-Dominique Bauby, hoofdredacteur van het Franse modeblad Elle, getroffen door een beroerte. Als hij uit zijn coma ontwaakt blijkt hij vrijwel volledig verlamd maar helder van geest te zijn. Hij lijdt aan een locked-in syndroom, alleen zijn linker ooglid kan hij bewegen. Zijn geduldige logopediste leert hem communiceren via een speciaal alfabet en het knipperen met zijn linker oog. Zo dicteert Bauby letter voor letter zijn relaas, in bloemrijke taal. Het boek kreeg in Nederland de titel “Vlinders in een duikerspak”, symbolen voor de beklemmende isolatie en de vrijheid van geest. Bauby stierf in 1997, 10 dagen nadat zijn boek was uitgekomen.

De bijzonder mooie verfilming maakt de isolatie en de onmacht voelbaar, maar toont ook de kracht van de verbeelding en de humor. Een prachtige hoofdrol van Mathieu Amalric. Verhelderend is de confrontatie met het gedrag van hulpverleners en bezoekers. De film is ontroerend maar niet sentimenteel, wrang maar niet wreed.

Trailer