Cinema: Iris

20130825-213528.jpg

Info

Jaar: 2001
Land: Groot Brittanië, VS
Regie: Richard Eyre
Met: Judi Dench, Jim Broadbent, Kate Winslet, Hugh Bonneville
Awards: 3 Oscarnominaties in 2002, waarvan 1 gewonnen (Jim Broadbent als beste mannelijke bijrol)
IMDB-score: 7.0
Meer informatie (IMDB): Iris

Synopsis

De bekende schrijfster en filosofe Iris Murdoch leed de laatste 4 jaar van haar leven aan de ziekte van Alzheimer. Haar man, de criticus John Bayley, verzorgde haar. Hij schreef hun gezamenlijke herinneringen en zijn ervaringen in de laatste fase op in “Elegie voor Iris” en “Iris en haar wereld”, gebundeld in het boek “Iris” (2002, De Bezige Bij).
De prijswinnende verfilming springt heen en weer in de tijd. In de jaren 50 worden Murdoch (Kate Winslet) en Bayley (Hugh Bonneville) verliefd op elkaar. Murdoch is uitbundig, onconventioneel en leidend in de relatie. Haar vrije liefdesmoraal maakt het Bayley niet gemakkelijk. Maar de liefde houdt stand.
In de jaren 90 is Bayley (Jim Broadbent) nog steeds verliefd op de steeds meer dementerende Murdoch (Judi Dench). Hij lijdt zichtbaar onder haar aftakeling, van een briljante geest tot een hulpeloze, in zichzelf gekeerde vrouw die naar Teletubbies kijkt.

Judi Dench en Jim Broadbent zijn geweldig op dreef in deze film. Zij zijn matadoren van het witte doek, waarschijnlijk minder bekend bij het grote publiek. Beide hebben in tientallen films geacteerd: Broadbent in bv Bridget Jones’s Diary, Gangs of New York en Moulin Rouge, Dench in Chocolat, Notes on a Scandal, Pirates of the Caribbean en als vaste “M” in de James Bond films. Dench laat ons goed zien hoe het aftakelingsproces bij Alzheimer verloopt en Broadbent laat ons de pijn voelen die de achteruitgang van een geliefde kan veroorzaken.

Trailer