Over ebooks, DRM en het illegale circuit

Ik lees graag. Lekker op de bank met een boek. Even alles wat met ouderengeneeskunde te maken heeft uit het hoofd en op avontuur in andere landen en tijden. Ik houd daarnaast van (elektronische) gadgets. Al sinds een jaar of vier ben ik daarom een verstokte digitale lezer. Waar ik begon met mijn oude trouwe Cybook Gen3 (inmiddels doorgeschoven naar een familielid), vervolgens de stap zette naar een Kobo Touch (inmiddels doorgeschoven naar een beginnend digitaal lezer) en een kort uitstapje maakte naar de (overigens uitstekende) iRiver Story HD, ben ik inmiddels al enkele maanden de trotse eigenaar van de Amazon Kindle Paperwhite.

De Paperwhite is een Pearl eInk reader met ingebouwde verlichting en met alle voordelen (en voor sommigen misschien juist nadelen) van het Amazon ecosysteem. Ik ben vooral blij met de synchronisatie tussen al mijn andere apparaten (op je tablet direct verder lezen waar je op je ereader bent gebleven) en de uiterst handige mail to kindle functie. Amazon is overigens de enige die synchronisatie tussen apparaten biedt ongeacht waar je het ebook hebt gekocht.

Ik koop mijn ebooks (ik lees alleen Engelstalige boeken) bij Amazon of Kobo al naar gelang de prijs. Zo kan het dus zijn dat ik een ebook bij Kobo koop, maar deze lees met mijn Kindle Paperwhite of de Kindle app op mijn Kobo Arc (uiterst handige 7 inch Android tablet van Kobo). Daarvoor zijn wel enkele tussenstappen nodig, want door de zogenaamde DRM beveiliging kun je ebooks niet zomaar op willekeurig elk apparaat lezen. Het strippen van DRM van een ebook mag niet, onder meer vanwege illegale verspreiding. Desalniettemin kan ik niet anders als ik een Kobo boek op mijn Kindle wil lezen (of andersom) en de principiële keuze heb gemaakt om niet meer het illegale circuit van duistere websites of verdachte CDtjes te bewandelen. Ik gun namelijk de auteur ook zijn brood!

Voor iedereen met dezelfde problemen en dezelfde gewetensbezwaren rondom illegaal downloaden, heb ik hieronder een overzicht van handige links naar blogs met nieuws, tips en uitleg.

Over DRM bij ebooks

The ebook DRM guide [via The Ebook Reader]

5 Reasons to liberate your ebooks from their DRM prison [via Digital Trends]

DRM hel barst in volle hevigheid los [via Uitgeverij 2.0]

De-DRM, over de magie van Calibre & plugins

Gekochte ebooks DRM vrijmaken met calibre [via Vakblog]

How to remove Adobe DRM from epubs and PDF ebooks [via The Ebook Reader]

How to remove DRM from Kindle ebooks in 4 easy steps [via The Ebook Reader]

Over ebooks & digitaal lezen in Nederland

Kobo: Nederlandse ebookverkoop blijft achter bij andere landen [Via ereaders.nl]

5 alternatieve redenen waarom ebooks niet aanslaan in Nederland [via Uitgeverij 2.0]

Hoeveel mogen ebooks kosten? [via Vakblog]

DRM en ebookprijsbeleid uitgevers overruled door Google [via Uitgeverij 2.0]

Over het illegaal verspreiden van ebooks

Wat mag niet? [Via Stichting Brein]

Over marktwerking en welles/nietes bij ebooks [via Vakblog]

Over illegaal downloaden in Nederland [via Vakblog]

Geen DRM betekent niet: kopieer maar raak! [via Uitgeverij 2.0]

Ebook piracy: one author’s opinion [via The Digital Reader

The real problem with piracy [via The Digital Reader en Baekdal]

Inzet BREIN juridisch afgedekt in nieuw ebookdistributiecontract [Via ereaders.nl]

The ebook piracy debate: revisited [via NYTimes]

Ik wens iedereen veel leesgenot!