Pubmed zoekopdrachten via RSS feeds & IFTTT

Pubmed, de grote database van wetenschappelijke literatuur, is voor velen de meest gebruikte route voor het vinden van wetenschappelijke artikelen. Via goed gekozen zoekopdrachten (gerelateerd aan je PICO vraag) kun je Pubmed gebruiken om specifieke literatuur te vinden rondom een onderwerp. Het aanmaken van een Pubmed account maakt het mogelijk om zoekopdrachten op te slaan en je te laten informeren (per email) wanneer een nieuw artikel beschikbaar komt, dat voldoet aan je zoekopdracht. Naast deze emailnotificatie biedt Pubmed echter ook de mogelijkheid om je te abonneren op een RSS feed van je eigen zoekopdracht (zie de RSS tutorial op de Pubmed website). Eenmaal geabonneerd op de RSS feed verschijnt er een nieuw bericht in je RSS lezer wanneer er een nieuw artikel is verschenen op Pubmed. Dit is ideaal, maar het kan nog gemakkelijker!

De website IFTTT (If This Then That) biedt talloze zogenaamde recepten aan waarbij je acties kunt automatiseren. Bijvoorbeeld specifieke mailberichten aan de hand van onderwerp of afzender automatisch archiveren in Dropbox of Evernote. Door handig gebruikt te maken van deze recepten is het mogelijk om je Pubmed zoekopdrachten in een keer te automatiseren en archiveren. Een voorbeeld: als er een nieuw artikel verschijnt in mijn Pubmed zoekopdracht over Animal Assisted Interventions dan gaat er zonder enige tussenkomst van mijn kant een samenvatting van dit artikel naar de literatuurmap in mijn Evernote account. Op een later moment beoordeel ik dan vervolgens of ik dit artikel full-text wil hebben. Het recept dat ik hiervoor gebruik is RSS > Evernote. Je kunt dit (en alle andere recepten) geheel aanpassen naar eigen wens. Behalve Evernote kun je natuurlijk ook een andere bestemming kiezen.

IFTTT