Antrozoologie vakgroep te gast bij Stichting SAM

sam-slider-07

Op 1 april 2014 was de vakgroep Antrozoologie te gast bij Stichting Sam in het Dolfinarium te Harderwijk. Stichting SAM biedt kinderen met het Syndroom van Down, met autistische stoornissen en kinderen met aanverwante syndromen, de kans om zich, door middel van een interactief programma met dolfijnen (dolfijntherapie) emotioneel, cognitief, sociaal en fysiek verder te ontwikkelen. Stichting SAM is opgericht door Richard Griffioen, promovendus aan de vakgroep Antrozoologie en tevens vader van Sam. Sam heeft het syndroom van Down. Direct na zijn geboorte zag Richard een documentaire op TV over interventies met dolfijnen bij kinderen met Downsyndroom, ging zich hier in verdiepen, volgde cursussen in de Verenigde Staten, verzamelde de juiste mensen om zich heen en zorgde er met hard werken en veel passie uiteindelijk voor dat Stichting SAM nu al 15 jaar een begrip is in Nederland. Stichting SAM werkt voor de therapiesessies nauw samen met het Dolfinarium in Harderwijk. Therapeuten van de stichting werken samen met dolfijntrainers om een voor het individuele kind aangepaste therapie op te zetten. Werken aan zelfvertrouwen, motoriek, communicatie, sociale vaardigheden, concentratie en prikkelregulatie zijn doelen die aan therapiesessies worden verbonden.

sam-slider-06

Als vakgroep Antrozoologie mochten wij een kijkje in de keuken komen nemen. Wat een indrukwekkende ervaring! Een therapiesessie van 1 uur is verdeeld in 3 blokken van 20 minuten. De eerste 20 minuten worden besteedt aan kennismaking met de dolfijnen (via het ondergrondse basin, annex levensgroot aquarium) en enkele oefeningen aangepast aan het niveau van het kind. Daarna gaan de kinderen naar het bovengrondse basin en krijgen individueel onder begeleiding van een dolfijntrainer en een therapeut specifieke sessies met een dolfijn. Deze sessies zijn zo opgebouwd dat het kind een training krijgt tot dolfijntrainer en leert om de dolfijn taken te laten uitvoeren en daarmee intussen werkt aan het verwerven van eigen vaardigheden. Dit levert ontzettend mooie en ontroerende situaties op, die tevens worden vastgelegd op beeld en geluid voor ouders en andere familieleden. De laatste 20 minuten gaan de kinderen naar een kleiner basin en gedeeltelijk het water in voor een nader contact met de dolfijnen. Centraal staat plezier hebben in het contact met de dolfijnen. Wat mij opviel was hoe prachtig de wederzijdse afstemming tussen dier en mens plaatsvindt en dat de kinderen de dolfijnen ook iets te bieden hebben. De dolfijnen – voor zover ik dit kan interpreteren als mens – leken zelf ook ontzettend te genieten. Een prachtig voorbeeld van hoe mooi de band tussen mens en dier kan zijn.

Wil je meer weten over het werk van Stichting SAM, kijk dan op hun website. Stichting SAM draait volledig op donaties en het werken met dolfijnen is vanzelfsprekend niet goedkoop. Wil je een steentje bijdragen aan dit goede werk, steun hen dan met een donatie!

Een groepsfoto mag op een dag als deze natuurlijk niet ontbreken. Zie hier de voltallige vakgroep Antrozoologie van de Open Universiteit.

antrozoologie vakgroep

Tot slot: dat dieren iets doen met ons als mensen en dat dolfijnen ook nog eens heel speciaal zijn, is me deze dag eens te meer duidelijk geworden. Tot laat in de avond heb ik nog met een big smile foto’s en filmpjes van dolfijnen en andere dieren teruggekeken. Ik gun iedereen deze flinke dosis vrolijkheid, dus daarom een korte foto- en videoreportage!

2014-04-01 09.30.46 2014-04-01 10.35.43
2014-04-01 10.49.44 2014-04-01 15.26.05

En we sluiten deze dag en dit item af met twee filmpjes waar je gegarandeerd een glimlach van krijgt. Eerst een clip uit de dolfijnenshow Aquabella en daarna – speciaal voor onze eerste geneeskundige Jeroen die een grote fan is – de hoofdrolspelers uit de Snorrenshow!

Kijk op ons YouTube kanaal voor nog meer vrolijkheid!