App: Google Translate

In onze multi-culturele samenleving is een vertaalapp geen overbodige luxe. Zeker op een psychogeriatrische afdeling waar mensen uit verschillende culturen vaak terugvallen in hun moedertaal. Een moedertaal die voor de dokter (en verpleging) veelal onverstaanbaar is. Probeer dan maar eens uit te vogelen of en waar iemand pijn heeft!

Google Translate

Google Translate kan dan uitkomst bieden. De bekende websitefunctie is er namelijk ook als app voor tablet of smartphone en biedt ondersteuning voor maar liefst 80 talen, zowel spraak als tekst en zelfs handschrift. Typ of spreek wat je wil zeggen in het Nederlands en de app spreekt je zin uit in de door jou gewenste taal en laat deze op schrift zien, zelfs als dit andere tekens zoals Chinees of Russisch betreft. Dat dit uiterst handig is om een vraag als: ‘heeft u buikpijn?’ in het Servisch te stellen, is vast voor iedereen duidelijk! Het kan een gesprek met tolk nooit vervangen, maar is een handig hulpmiddel voor de meer eenvoudige gesprekken in de dagelijkse praktijk of als je – midden in de nacht in de dienst bijvoorbeeld – geen tolk bij de hand hebt en toch een diagnose probeert te stellen.

Google Translate is gratis beschikbaar voor iOS en Android.