Portret: Hans Gerhard Creutzfeldt

CreutzfeldtHans Gerhard Creutzfeldt

2 juni 1885 – 30 december 1964

Hans Gerhard Creutzfeldt is een Duitse neuropatholoog, die vooral beroemd is geworden door de ziekte Creutzfeldt-Jacob die voor de helft naar hem is genoemd. Als zoon van een arts promoveerde hij in 1909 op de pathologische anatomie van de hypofyse.

In 1921 publiceerde hij een artikel over een door hem gevonden bijzondere afwijking. Aangezien diezelfde afwijking op ongeveer gelijktijdig moment ook beschreven werd door Alfons Maria Jacob, is de neurodegeneratieve infectieziekte uiteindelijk hen beide genoemd.

Creutzfeldt heeft een bijzonder gevarieerde carrière gehad. In de eerste wereldoorlog diende hij in het Duitse leger, daarna zwierf hij over de oceanen als scheepschirurgijn en werkte vervolgens in verschillende psychiatrische instellingen in Duitsland.

In de Tweede Wereldoorlog heeft hij zich met succes en niet zonder risico ingespannen om zijn psychiatrische patiënten te redden van de gaskamers. Na de oorlog geeft hij een tijd leiding aan de Universiteit van Kiel, maar raakt in opspraak omdat hij Duitse oud-legerartsen wil toelaten.

Hij sterft op 65-jarige leeftijd in München.

**********

Lees ook de eerdere portretten in deze reeks:

Aloysius Alzheimer | Sergej Korsakov | George Huntington | James Parkinson