Portret: Alfons Maria Jakob

Alfons_Maria_JakobAlfons Maria Jakob

2 juli 1884 – 17 oktober 1931

Alfons Maria Jakob, een Duitse neuroloog, heeft een bijzonder uitgebreid portfolio op weten te bouwen tijdens zijn carrière. Hij werkte onder andere samen met patholoog Alois Alzheimer en psychiater Emil Kraepelin en richtte zich met name op neuropathologie. Zijn werkzaamheden hebben bijgedragen aan kennis over diverse ziektebeelden, waaronder multiple sclerose, ataxie van Friedrich en neurosyfilis. Zijn belangrijkste werk omvat echter de beschrijving van de pathologie van de ziekte die we nu kennen als Creutzfeldt-Jakob. Hij deelt die eer met een tijdgenoot, die aan hetzelfde onderwerp werkte: Hans Gerhard Creutzfeldt.

Alfons Maria Jakob sterft al op 47 jarige leeftijd aan de gevolgen van chronische osteomyelitis.

**********

Lees ook de eerdere portretten in deze reeks:

Aloysius Alzheimer | Sergej Korsakov | George Huntington | James Parkinson | Hans Gerhard Creutzfeldt