Tip: 1Password

1Password

Na de recente commotie rondom het internet beveiligingslek met de toepasselijke naam Heartbleed, is te meer duidelijk geworden dat twee dingen heel belangrijk zijn om je online gegevens te beschermen: sterke, unieke wachtwoorden per dienst (dus niet de naam van je kinderen, huisdieren of favoriete band) EN een handige manier om deze sterke, unieke (lange & ingewikkelde) wachtwoorden eenvoudig te onthouden. Het zwarte boekje dat je thuis ergens op een veilige plek bewaart, is natuurlijk een optie. Het veilig opslaan van inloggegevens (en andere gevoelige data, zoals creditcard gegevens) kan echter ook online (en nee, dit is niet met elkaar in tegenstrijd). Er zijn verschillende encryptie applicaties ten behoeve van het genereren en bewaren van gegevens. Een van de meest gebruikte en best beoordeelde applicaties is 1Password van AgileBits.

1Password werkt als een kluis waarin je gegevens versleuteld worden opgeslagen. Via een master password krijg je toegang tot deze kluis en alle opgeslagen gegevens. 1Password kan via een plugin geïntegreerd worden in je webbrowser, zodat iedere keer dat je inlogt bij een (nieuwe) website, deze inloggegevens automatisch in de kluis worden opgeslagen. 1Password heeft ook een browser functie. Via de kluis kun je direct inloggen bij een website en werk je dus in een beveiligde, afgeschermde omgeving. Het voordeel is dat je zelf niets hoeft te typen (en je toetsaanslagen dus niet door spyware kunnen worden gelogd) en je geen wachtwoorden onveilig laat onthouden door je reguliere webbrowser. Je kunt 1Password ook gebruiken om sterke, unieke wachtwoorden te genereren via at random nummer, letter & teken combinaties en je kunt de applicatie je eigen wachtwoorden laten toetsen op veiligheid.

1Password is beschikbaar voor Mac, Windows, Android en iOS. Je kunt een bundel kopen voor meerdere licenties of de applicaties apart aanschaffen per device (via internet of de diverse appstores). Via iCloud of Dropbox kun je gegevens synchroniseren (ook versleuteld) tussen je apparaten, zodat je altijd bij je inloggegevens kunt.

Voor meer informatie zie: 1Password.

Een ding is in dit geval heel belangrijk: als je het master password vergeet, heb je een probleem! Even goed kan er natuurlijk iets met dat zwarte boekje gebeuren dat in je sokkenlade ligt. De hond gaat er wellicht mee aan de haal, er breekt brand uit of een inbreker ziet er de waarde wel van in (in combinatie met je creditcard die toevallig in je nabijgelegen handtas zat).