Herfst in Schoorl

IMG_0101.JPG

Toen mijn oog viel op een aankondiging van een toneeluitvoering getiteld Herfst in Schoorl, met als begeleidende tekst een tragikomedie over dementie moest ik daar natuurlijk naar toe! Een tragikomedie over dementie? Ik kon me er niets bij voorstellen. Mijn slag om de arm bleek onnodig: Herfst in Schoorl is heel erg goed! Het toneelstuk, uitgevoerd door toneelgroep Het Volk, weet afwisselend te ontroeren, vermaken en confronteren met een lach en een traan. Een aanrader!

In ‘Herfst in Schoorl’ maken we kennis met het echtpaar Herman en Pauline van Beem. Na een indrukwekkende kantoorloopbaan op een openbaar slachthuis wordt Van Beem na zij pensionering geplaagd door stemmingswisselingen, verwardheid en zijn geheugen begint hem soms in de steek te laten. Deze mentale achteruitgang maakt hun gezamenlijke oude dag er niet gemakkelijker op. En het was altijd al zo’n moeilijke man. Elk jaar brengen ze in de herfst enkele dagen door in een klein vakantiehuisje in Schoorl. Al 40 jaar. Dat jaarlijkse uitstapje is een vast baken geworden in hun geordend, kinderloos bestaan. In wat waarschijnlijk hun laatste herfst in Schoorl zal worden, blikt het echtpaar terug op een lang niet altijd even soepel verlopen huwelijksleven en proberen ze zich tevens voor te bereiden op de gruwel van de nakende ouderdom en de bijbehorende ongemakken. De tijd dat ze elkaar definitief zullen moeten loslaten, komt in zicht. Maar hoe doe je dat? Is alles wat gezegd moet worden, wel gezegd? Moet alles wel gezegd worden? Of is het daarvoor inmiddels te laat?

Herfst in Schoorl wordt de komende maanden in diverse theaters in Nederland opgevoerd. Kijk voor meer informatie en speeldata op: www.toneelgroephetvolk.nl.

Dit YouTube filmpje geeft een korte impressie via een compilatie van ongeveer 6 minuten.