Epidemische verheffing

Op een afdeling voor psycho-geriatrie hebben we op een bepaald moment een mogelijke epidemische verheffing (een uitbraak van een besmettelijke ziekte). Het lijkt gelukkig mee te vallen. Drie mensen met diarree waarvan 1 met koorts, maar de andere 2 zijn eigenlijk niet echt ziek. In de 2 dagen die volgen is er geen diarree meer en geen nieuwe gevallen. Gelukkig: als het zo door gaat kan de deur de volgende dag weer open en de hygiëne voorschriften weer naar een normaal niveau. Helaas: 1 mevrouw die aanvankelijk 1x diarree had, heeft die avond toch weer diarree dus de afdeling blijft gesloten voor de komende 48 uur en zo gaat dat nog een keer. Gedurende het weekend blijft de afdeling gesloten omdat de betreffende mevrouw telkens toch weer diarree heeft. Op maandagochtend overleg met de zorg: ze snappen er niks van: mevrouw is niet ziek, overdag heeft ze nergens last van maar elke avond rond 22.00 uur gaat het weer mis. Verder niemand ziek. Hoe kan dit?

Een verzorgende merkt dan op dat mevrouw bij het avondeten wel ERG veel mayonaise gebruikt, zodanig dat een broodje met frikandel meer een broodje mayonaise wordt, waar je met moeite een frikandel in terug kan vinden! Mysterie opgelost… en de extra maatregelen kunnen weer met een gerust hart worden gestopt!