Cinema: Away From Her

Away From Her

Info

Jaar: 2006
Land: Canada
Regie: Sarah Polley
Met: Julie Christie, Gordon Pinsent, Olympia Dukakis, Kristen Thompson
IMDB score: 7.6
Meer informatie (IMDB): Away From Her

Synopsis

Grant en Fiona zijn al meer dan veertig jaar gelukkig met elkaar. Na het langlaufen door het Canadese winterlandschap openbaren zich bij Fiona de eerste tekenen van Alzheimer. Fiona wordt opgenomen in het verzorgingshuis Meadowlake. Grant mag de eerste dertig dagen niet op bezoek komen. Als hij Fiona terug ziet blijkt dat zij zich gehecht heeft aan medepatiënt Aubrey. Opnieuw een pijnlijke ervaring voor Grant. Langzaam raakt hij zijn grote liefde kwijt. Zeker zo pijnlijk is te zien dat Fiona zichzelf steeds meer verliest.

Ingetogen en ontroerende debuutfilm van Sarah Polley, actrice en regisseur. Zij was pas 27 jaar toen zij deze film maakte. Prachtig geacteerd ook, met een hoofdrol voor Julie Christie. Veel ouder geworden sinds haar glansrol in Doctor Zhivago (1965), maar nog altijd een uitstekende en mooie actrice. Zij laat ons goed voelen hoe wreed de ziekte van Alzheimer is, voor de patiënt maar ook voor de naaste.
Wat overigens de ratio is achter het 30-dagen bezoekverbod is mij niet duidelijk. Dat moeten we maar niet overnemen in onze verpleeghuizen.

Trailer