Cinema: Still Alice

Still Alice

Info

Jaar: 2014
Land: VS, Frankrijk
Regie: Richard Glatzer, Wash Westmoreland
Met: Julianne Moore, Kristen Stewart, Alec Baldwin, Kate Bosworth
Awards: Oscar en Golden Globe 2015, beste vrouwelijke hoofdrol, Julianne Moore
IMDB score: 7.5
Meer informatie (IMDB): Still Alice

Synopsis

Hoogleraar linguïstiek Alice Howland is net 50 geworden en raakt tijdens een voordracht haar tekst kwijt. Kort daarna weet zij de weg niet meer tijdens het joggen op de campus van de Columbia universiteit. Na onderzoek door de neuroloog wordt haar angst bevestigd: zij heeft dementie, een vroege vorm van Alzheimer die bovendien erfelijk is. In de film volgen wij haar worsteling om als persoon overeind te blijven. Wij zien ook de impact van haar ziekte op haar familie. Is Alice op het eind van de film nog steeds Alice?

Julianne Moore deed veel research voor haar rol. Zij stond in nauw contact met enkele jonge Alzheimer patiënten. Hierdoor kan zij een geloofwaardige Alice neerzetten. Door haar spel, maar ook door de regievoering, voel je als kijker hoe beangstigend het is om de greep op de werkelijkheid te verliezen. Deze vroege fase van de ziekte, waarin het ziektebesef de patiënt kwelt en beangstigt, zien wij niet vaak in het verpleeghuis.
De kracht van de ware actrice wordt duidelijk wanneer wij op het eind van de film geconfronteerd worden met Alice zoals zij op dat moment is en hoe zij eerder was. Een terechte Oscar voor Julianne Moore.
Regisseur Richard Glatzer leed sinds 2011 aan ALS. Toen de draaiperiode van de film was aangebroken was hij zijn spraakvermogen kwijt. Hij communiceerde via een Ipad. Glatzer kon niet aanwezig zijn bij de Oscaruitreiking en overleed op 10 maart 2015 op 63-jarige leeftijd.

Trailer

Still Alice draait nu in de bioscoop, onder andere in de Cacaofabriek in Helmond. Zie biosagenda.nl voor nog meer plaatsen en tijden.