Periscope, de nieuwe dienst van Twitter

periscope-app-692x360

Twitter heeft onlangs een nieuwe dienst gelanceerd: Periscope. Wil je iets live delen met je volgers, via Periscope stuur je het eenvoudig de ether in. Log in met je twitter account en je krijgt direct een overzicht van twitteraars die je al volgt, die ook actief zijn op Periscope. Je kunt ook andere mensen volgen. Zodra een van hen live gaat met een uitzending, krijg je een bericht. Uitzendingen blijven 24 uur bewaard en worden daarna verwijderd. Je hebt dus 1 dag de tijd om iets terug te kijken als je een uitzending hebt gemist.

Natuurlijk levert Persicope een heleboel nonsens uitzendingen op, maar ook hele mooie dingen. Tijdens Roland Garros bijvoorbeeld (vaste bezoekers zullen weten dat ik een enorme tennisfan ben!) bleek Periscope een handig hulpmiddel om bijvoorbeeld live trainingen te streamen (Mats Merkel van het Adidas team was bijvoorbeeld actief met het delen van beelden) en als Q&A tijdens en na wedstrijden. Zo was oud-speelster en TV-commentator Rennae Stubbs iedere avond in de lucht met een Q&A over Roland Garros, waarbij je als kijker eenvoudig vragen kon stellen door het typen van je vraag (in basis vergelijkbaar met Whatsapp), waarna zij ze in beeld zag verschijnen en live antwoord gaf. Erg leuk en vernieuwend. Andere voorbeelden zijn een kijkje in de pitstraat tijdens autosport evenementen en een kijkje achter de schermen bij nieuwsuitzendingen. BBC Sport is bijvoorbeeld actief met korte voorbeschouwende items met hun presentatoren. Op medisch gebied heb ik al een aantal livestreams van seminars voorbij zien komen. In dit artikel in het ejournal Healthcare Engagement Strategy wordt gebrainstormd over gebruik van Periscope in de gezondheidszorg.

Er komen intussen ook juridische en commerciële bezwaren naar voren rondom Persicope. Zo kwam de schrijvende pers in opstand toen het tennistoernooi van Rome besloot om persconferenties van spelers live te streamen via Periscope en staan er intussen diverse artikelen op internet over ‘legal issues’ bij het gebruik van dit soort livestreaming diensten. Zoals dit artikel op Adweek. Lees je dus eerst goed in, voordat je zelf begint als ‘broadcaster’ op Periscope.

Persicope is op dit moment alleen nog beschikbaar voor iOS. Een Android app is volgens de bedenkers in de maak. Het is wel mogelijk om beelden in een webbrowser te bekijken via de unieke link van een uitzending. Je kunt dan echter niet deelnemen aan de eventuele chat.