Cinema: 45 Years

45  Years

Jaar: 2015
Land: Groot Brittannië
Regie: Andrew Haigh
Met: Charlotte Rampling, Tom Courtenay
Awards: Gouden Beer Berlijn 2015 voor beste actrice en beste acteur
IMDB-score: 7.4
Meer informatie (IMDB): 45 Years

Synopsis

Kate (Charlotte Rampling) en Geoff (Tom Courtenay) zijn bezig met de voorbereiding van hun 45 jarige huwelijksfeest, over een week. Dan komt er een brief met het bericht dat het lichaam van Katya, de eerste grote liefde van Geoff, gevonden is. Zij raakte jaren geleden vermist in de Alpen en is teruggevonden in het ijs van een gletsjer. Langzaam wringt het verleden zich tussen de twee echtelieden. Geoff wordt kortaf en gaat weer roken. Kate gaat op zoek naar de verzwegen waarheid.  Zij wordt steeds meer jaloers. En het feest komt met de dag dichterbij.

Een lekker trage en boeiende film over samen oud worden met een weggedrukt verlies dat weer actueel wordt. Charlotte Rampling (1946) en Tom Courtenay (1937) zijn samen goed voor meer dan 150 filmrollen. Hun spel is ingetogen, met subtiele gelaatstrekken, een zucht, een blik. Courtenay zet een kwetsbare man neer die door het nieuws uit zijn evenwicht wordt gebracht. Rampling voert een vertwijfelde strijd tegen een overleden rivaal. Een gevecht dat bijna niet te winnen is. Lukt het haar om de situatie te accepteren? Wat betekent die blik in haar ogen op het eind van de film?

Mooie muziek van 45 jaar geleden: The Platters (Smoke gets in your Eyes), The Turtles (Happy together), Dusty Springfield, The Moody Blues… Springlevende muziek die nooit verloren is gegaan.

Trailer

45 Years draait nu in de bioscoop, onder andere in de Cacaofabriek in Helmond. Zie bioscoopagenda.nl voor nog meer plaatsen en tijden.