Cinema: The Farewell Party

The Farewell Party

Jaar: 2014
Land: Israël
Regie: Tal Granit, Sharon Maymon
Met: Ze’ev Revach, Levana Finkelstein, Aliza Rosen, Ilan Dar, Raffi TavorYosef CarmonHilla Sarjon
Awards: Publieksprijs Venetië 2014
IMDB-score: 7.1
Meer informatie (IMDB): The Farewell Party

Synopsis

Yeheskel woont in een Israëlisch bejaardenhuis. Zijn vriend Max is terminaal ziek en wil graag dood. In Israël is actieve levensbeëindiging echter verboden. Yeheskel trekt zich het lot van zijn vriend aan en bedenkt een creatieve oplossing. Zijn technische achtergrond en de hulp van een inwonende dierenarts stellen hem in staat een euthanasiemachine te ontwerpen. Binnen de kleine gemeenschap blijft het succes van het apparaat niet onopgemerkt. Andere ouderen willen ook uit hun lijden verlost worden. Ethische problemen doemen op.

Een zwaar onderwerp dat toch luchtig en met humor gebracht wordt. Ontroerende momenten worden afgewisseld met kluchtige scenes. De ondertoon is positief: vanuit menslievendheid en betrokkenheid wil de film een rol spelen in de euthanasiediscussie in Israël. Bekende acteurs steunen  deze discussie door hun bijdrage aan deze film. Overigens is de oorspronkelijke Hebreeuwse titel “Mita Tova”, wat De Goede Dood betekent.

Trailer