Cinema: Amour

MV5BMTk1NTc3NDc4MF5BMl5BanBnXkFtZTcwNjYwNDk0OA@@._V1_SY1000_CR0,0,674,1000_AL_

Jaar: 2012
Land: Frankrijk, Oostenrijk
Regie: Michael Haneke
Met: Jean Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert, William Shimell
Awards: 2012 Palme d’Or, 2013 Oscar beste buitenlandse film
IMDB score: 7.9
Meer informatie (IMDB): Amour

Synopsis

Georges en Anne zijn oud, hoog opgeleid en gelukkig met elkaar in hun appartement. Samen bezoeken zij een pianoconcert van een leerling van Anne. Kort daarna slaat het noodlot toe, Anne krijgt haar eerste beroerte. Wij zien haar langzaam lichamelijk en geestelijk aftakelen. Zij vraagt Georges haar te beloven dat zij thuis mag blijven en niet meer naar het ziekenhuis hoeft. Hij stelt haar gerust en verzorgt haar liefdevol met zo weinig mogelijk hulp van anderen. Hoe ver rijkt zijn liefde voor haar?

De film speelt zich vrijwel geheel af in het appartement. De buitenwereld wordt op een afstand gehouden. Een beklemmende omgeving waarin de gang naar de onvermijdelijke dood centraal staat. De film verveelt geen moment, mede ook door het geweldige spel van de bejaarde acteurs Emmanuelle Riva (1927) en Jean Louis Trintignant (1930).

Regisseur Haneke toont ons aftakeling, verlies van waardigheid en onmacht, maar ook liefde en mededogen. Het oordeel laat hij aan ons. Een zeer actueel thema binnen de huidige discussie over euthanasie en voltooid leven.

Trailer