Witte Jas

Binnen het verpleeghuis hebben we de witte jassen letterlijk en figuurlijk aan de wilgen gehangen. We willen juist geen ziekenhuissfeer creëren, maar mensen een meer huiselijk gevoel geven: wij zijn bij hen te gast. Dat dit soms tot verwarring kan leiden, bewijst onderstaande anekdote.

Wekelijks bezoekt de jonge dokter de PG-afdeling voor de artsenvisite. Regelmatig staat Mevr. de Vries op de planning. Dan moet er weer een moedervlek beoordeeld worden, dan is er sprake van benauwdheid, dan onverklaarbare jeukklachten. Een bezoek aan mevr. de Vries is een vaste terugkerende afspraak.

Mevr. de Vries zelf ziet dat anders. Ze klaagt op zeker moment tegen de verpleging: ‘Ik zie de dokter nooit! Die komt nooit bij mij.’

Uitleg door de verpleging biedt geen soelaas.

Gelukkig wordt er nog een witte jas van een oud-collega (inmiddels gepensioneerd) gevonden aan een kapstop (bij gebrek aan een wilg). De jonge dokter besluit om gehuld in witte jas mevr. de Vries te bezoeken. Het effect is verbluffend.

‘Ach dokter! Dat is lang geleden!’