9. Wintertijd

In januari startte ik een blog om te schrijven over mijn ervaringen als AIOS ouderengeneeskunde. Op 8 januari werd ik ziek en op 10 januari bewees een PCR-test dat ik opnieuw corona had. Een lange revalidatie periode begon en afgelopen zomer begon ik weer met werken. Het werd tijd om ook de blog weer bij te gaan houden.

Afgelopen zondag ervaarde ikzelf een stukje desoriëntatie in tijd. Mijn vriend en ik waren niets vermoedend naar bed gegaan. Nou ja, een week eerder hadden we er nog over gehad dat de klok op 31 oktober de klok verzet werd en bedacht dat we het niet moesten vergeten, omdat we om 10:00 een verjaardag hadden.

Zolang ik me kan herinneren heb ik een hekel gehad aan de klok verzetten, of dat nu vooruit of achteruit was. Mijn biologische klok is namelijk vrij stipt. Standaard word ik altijd rond 7 uur wakker. Dat houdt in dat ik in de herfst de eerste week om 6 uur wakker word en in de lente van schrik ongeveer tegen het plafond spring om 7 uur, omdat de wekker dan afgaat. Vooral toen ik jonger was, had ik zo’n verschrikkelijke wekker, waarin alarm ook betekende dat die afging alsof er een grote brand was.

Maar ik dwaal af. Afgelopen zondag werd ik in mijn beleving dus om 7 uur wakker en stond niets vermoedend op. Het wennen aan de nieuwe tijd begint normaal gesproken al op de eerste dag door mezelf te dwingen in bed te blijven tot de nieuwe 7 uur, maar nu stond mijn wekker nog niet op de nieuwe tijd en was ik om zes uur al aan het breien aan de trui van mijn vriend. Hij kan nooit tegen me zeggen dat ik niet toegewijd was als hij niet af is voor kerst. Ik kwam pas achter de juiste tijd toen ik een uur later (blijkbaar had ik het half 7 nieuws ook gemist) dat het zeven uur ANP nieuws begon. Inmiddels was mijn vriend ook wakker, want we hadden tenslotte een feestje van ons neefje. Mijn vriend vond het wel prima om weer naar bed te gaan, maar mijn biologische klok was het daar uiteraard niet mee eens. Dus ik had alvast een kerstkaart gemaakt, tien toeren van de trui gebreid en een eerste versie van de deze blog op papier gezet. En dat alles voor half 8 op zondagmorgen. Soms is een beetje desoriëntatie niet verkeerd.