AIOS Ouderengeneeskunde

De opleiding tot specialist ouderengeneeskunde duurt drie jaar. Het eerste en derde jaar werk je in je opleidingshuis, het middelste jaar bestaat uit externe stages, zoals bij de GGZ of de geriatrie. Sollicitatie voor de opleiding verloopt, net als bij de huisartsenopleiding, via de SBOH. Gedurende de opleiding ben je in dienst van  de SBOH en wordt je via hen bij je opleidingshuis gedetacheerd.

De Zorgboog heeft twee opleidingsplaatsen voor de vervolgopleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Het onderwijsdeel van de opleiding wordt verzorgd door VOSON aan UMCN St. Radboud (Nijmegen). Tijdens de opleiding volg je 1 dag in de week onderwijs (de terugkomdag). Je bent gekoppeld aan een vaste begeleider, je opleider. Daarnaast heeft iedere AIOS groep (ongeveer tien studenten per groep) twee vaste docenten tijdens de terugkomdag (een specialist ouderengeneeskunde en een gedragswetenschapper). De opleiding werkt, zoals alle specialisaties, met het verwerven van competenties op de deel gebieden ‘medisch handelen’, ‘communicatie’, ‘kennis & wetenschap’, ‘maatschappelijk handelen’, ‘organisatie’ en ‘professionaliteit’. Gedurende je opleiding werk je aan je eigen opleidingsprogramma in de vorm van een Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP).

Het is mogelijk om de opleiding part-time te volgen.

Na het succesvol doorlopen van de opleiding kun je jezelf laten registreren als specialist ouderengeneeskunde bij de HVRC. Om vervolgens geregistreerd te blijven, moet je voldoen aan een accreditatieverplichting die eens per vijf jaar wordt getoetst.

Voor nog meer informatie over de opleiding klik hier!

Zorgboog

Waarom de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde volgen bij de Zorgboog?

  • de Zorgboog biedt een breed pakket aan zorg, variërend van psychogeriatrie (groot- en kleinschalig), somatiek en revalidatie tot aan palliatieve zorg in het hospice. Daarnaast heeft de Zorgboog een transferafdeling in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond, met korte lijnen naar de medisch specialisten.
  • de Zorgboog biedt AIOS de mogelijkheid om intern cursussen te volgen, zoals de cursus ‘belevingsgerichte zorg‘ en ‘omgaan met agressie‘.
  • de Zorgboog heeft niet één, maar twee opleidingsplaatsen en heeft ook basisartsen in dienst. Er is dus voldoende gelegenheid om onderling ervaringen uit te wisselen.
  • Zowel full-time (36 uur) als part-time dienstverband is mogelijk.
  • Je volgt je opleiding in een prettige werksfeer, zonder aan je lot te worden overgelaten!
  • Alle artsen, ook de AIOS, hebben de beschikking over een netbook.
  • De Zorgboog beschikt over een goedlopend medisch secretariaat, dat veel ondersteunende taken verricht. Zo nemen zij overdag de telefoon aan en beheren je agenda. Ook werken zij als doktersassistenten en voeren taken uit als bloedprikken, ECGs maken en oren uitspuiten. Dit hoef je dus niet allemaal zelf te doen!
  • de Zorgboog is lid van het UKON en participeert in diverse wetenschappelijke onderzoeken (klik hier voor een publicatie-overzicht). Ook de AIOS werken hier aan mee. Dit biedt ook mogelijkheden als het gaat om het wetenschappelijke onderzoek dat je verplicht tijdens je opleiding moet uitvoeren.

Tot slot:

  • laat je niet afschrikken door een eventuele lange reistijd. De Zorgboog heeft afspraken met een Bed & Breakfast in de regio voor overnachting tijdens bijvoorbeeld de dienst.
  • tijdens diensten moet je binnen 30 minuten op locatie kunnen zijn, voor veel artsen met jonge kinderen is het daarom vaak bezwaarlijk om verder dan 30 minuten van het werk te wonen. Dit betekent immers dat je tijdens diensten op het terrein moet overnachten. De hierboven genoemde twee-kamerappartementen worden hiervoor gebruikt. Een tip om dit mogelijk wat minder bezwaarlijk te maken is om er een dagje weg van te maken met het hele gezin. Bereikbaar en tegelijk met je gezin genieten van de mooie omgeving van de Peel. En dat gratis!