Basisarts

De Zorgboog biedt basisartsen de gelegenheid om ervaring op te doen in het vak Ouderengeneeskunde. Dat kan door voor kortere of langere tijd bij de organisatie te komen werken. De minimale contractduur voor een dergelijke basisarts (ANIOS) plek is een half jaar.

Waarom is het zinvol om als basisarts in de ouderengeneeskunde te gaan werken?

 • bij bijna alle specialisaties krijg je te maken met de toenemende populatie ouderen in het algemeen en mensen met dementie in het bijzonder. Denk hierbij met name aan interne geneeskunde, neurologie, huisartsgeneeskunde en psychiatrie. Zelfs binnen de chirurgie kom je in aanraking met veel oudere patiënten, denk bijvoorbeeld aan de oudere die valt en een heupfractuur oploopt.
 • een stage van een jaar binnen het verpleeghuis geeft vrijstelling voor de verpleeghuisstage binnen de huisartsenopleiding.
 • je kunt in een veilige omgeving proeven van het vak en besluiten of de opleiding specialist ouderengeneeskunde wat voor je is.

Zorgboog

Waarom als basisarts bij de Zorgboog gaan werken?

 • als basisarts wordt je begeleid door een vaste begeleider en met deze begeleider voer je ook leergesprekken, vergelijkbaar met een opleidingssituatie.
 • de Zorgboog biedt basisartsen de mogelijkheid om intern cursussen te volgen, zoals de basiscursus ‘belevingsgerichte zorg‘.
 • de Zorgboog biedt een breed pakket aan zorg, variërend van psychogeriatrie (groot- en kleinschalig), somatiek en revalidatie tot aan palliatieve zorg in het hospice. Daarnaast heeft de Zorgboog een transferafdeling in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond, met korte lijnen naar de medisch specialisten.
 • de Zorgboog heeft twee opleidingsplaatsen voor de vervolgopleiding tot specialist ouderengeneeskunde, het onderwijsdeel van de opleiding wordt verzorgd door VOSON aan UMCN St. Radboud (Nijmegen). Bij wederzijdse affiniteit is het daarom mogelijk om door te stromen tot de opleiding.
 • Zowel full-time (36 uur) als part-time dienstverband is mogelijk.
 • Je leert na je afstuderen als basisarts zelfstandig werken in een prettige werksfeer, zonder aan je lot te worden overgelaten!
 • Alle artsen, ook de basisartsen, hebben de beschikking over een netbook.
 • De Zorgboog beschikt over een goedlopend medisch secretariaat, dat veel ondersteunende taken verricht. Zo nemen zij overdag de telefoon aan en beheren je agenda. Ook werken zij als doktersassistenten en voeren taken uit als bloedprikken, ECGs maken en oren uitspuiten. Dit hoef je dus niet allemaal zelf te doen!
 • de Zorgboog is lid van het UKON en participeert in diverse wetenschappelijke onderzoeken. Ook de basisartsen werken hier aan mee. Klik hier voor een publicatie-overzicht.

Tot slot: laat je niet afschrikken door een eventuele lange reistijd. De Zorgboog kan (tijdelijke) huisvesting (twee-kamer appartement) bieden op het terrein van St. Jozefsheil in Bakel.

**********

Benieuwd hoe eerdere basisartsen hun tijd bij de Zorgboog hebben ervaren? Waarom zij hebben gekozen voor een kortere of langere periode als basisarts in de ouderengeneeskunde en wat hun toekomstplannen zijn? Lees het hier.

Basisartsen aan het woord:

Basisartsen beschrijven hoe zij het werken in het verpleeghuis hebben ervaren.

Daphne

En dan is het na 6 jaar zo ver, je hebt je diploma en bent “officieel” arts. Op zoek naar een baan! Maar welke? Wat wil je doen, waarin wil je je specialiseren? Afgaande op mijn coschappen wil ik me specialiseren in een breder vak en daarin spreekt huisarts me het meest aan. Maar wil ik wel meteen door in opleiding? Wil ik niet eerst meer ervaring opdoen? Veel vragen zo  aan het begin van je carriere en ik heb besloten om eerst ervaring opdoen in verschillende facetten van de huisartsgeneeskunde.  Ik had eerder een coschap gelopen bij de Zorgboog en dat was me goed bevallen, kijken dus of ik daar mijn kennis over ouderengeneeskunde kon verbreden. Ik ben daar met open armen ontvangen en heb 2 PG afdelingen onder mijn hoede gehad. Ik heb daar kunnen ervaren hoe het is om als arts te werken en heb mijn kennis kunnen verbreden.  Een echte aanrader voor ieder beginnende basisarts of het nu voor een korte of langere periode is!

Chantal

Als je mij aan het begin van mijn studie geneeskunde had gevraagd wat voor arts ik later wilde worden, zou het antwoord waarschijnlijk geweest zijn “iets met kinderen, maar zeker niet met bejaarden”. Na mijn co-schappen was het voor mij wel duidelijk dat ik niet in het ziekenhuis wilde gaan werken, de drukte/stress en hiërarchie waren dingen die mij erg tegenstonden. Mijn laatste co-schap heb ik in het verpleeghuis bij de Zorgboog gelopen. Niet omdat mij dit erg leuk leek, maar meer omdat het in mijn opleiding nog bijna niet aan de orde geweest was en je in vrijwel ieder vakgebied met ouderen te maken gaat krijgen, omdat er steeds meer ouderen komen. Compleet tegen mijn eigen verwachtingen in heb ik hier zoveel plezier en voldoening uit gehaald dat ik heb besloten om bij de Zorgboog te solliciteren om na mijn afstuderen als basisarts aan de slag te kunnen gaan.

Ik kreeg een somatische en een kleinschalige psycho-geriatrische (PG) afdeling onder mijn hoede. In het begin was ik niet heel blij met de PG-afdeling, want ik had totaal geen ervaring met dementie en gedragsproblemen en had een korte stage op een PG-afdeling aan het begin van mijn opleiding als negatief ervaren. Omdat ik al wist dat mijn werk bij de Zorgboog van tijdelijke aard zou zijn dacht ik “ach, ik zal die tijd ook wel doorkomen”. Wederom weer tegen mijn eigen verwachting in heb ik het juist op de PG afdeling ontzettend naar mijn zin gehad. Het gezegde zal toch wel kloppen: “onbekend maakt onbemind”. Je leert je patiënten erg goed kennen en bouwt een hele bijzondere band met ze op. Ik heb geleerd om kwaliteit van leven voorop te stellen, ook als dit soms betekent dat je stopt met behandelen. De gedragsproblemen en de onrust die dit vaak met zich meebrengt voor de patiënt en de rest van de bewoners heb ik soms wel als lastig ervaren, maar het geeft veel voldoening als het je toch lukt om rust te creëren, het liefst met zo weinig mogelijk medicatie. Het intensief samenwerken met andere disciplines, de zorg en vooral ook de families is iets wat mij veel energie en plezier heeft gegeven. Mijn negatieve ervaring uit het verleden is vervangen door een positief gevoel waar ik zeker in de rest van mijn leven nog iets mee zal doen! Kortom, er is echt een wereld voor me open gegaan.

Uiteindelijk heb ik besloten richting de huisartsgeneeskunde te gaan en dit te combineren met onderzoek. Per 1 maart 2012 ben ik gestart met een AIOTHO (Arts in Opleiding tot Arts en Onderzoeker) traject in Groningen. Mijn roots liggen in het noorden en na bijna 8 jaar op verschillende plaatsen in Nederland doorgebracht te hebben heb ik besloten om terug te gaan. Ik ga me de komende jaren storten op een onderzoek naar verzakkingsklachten bij oudere vrouwen. Hoewel de tijd in het verpleeghuis relatief kort was heeft het me dusdanig geprikkeld dat ik me straks als huisarts wil richten op de oudere mens die nog thuis woont…maar eerst maar eens de komende 6 jaar doorkomen met huisartsopleiding en promotie-onderzoek.

Sanne

Na mijn studie geneeskunde in Maastricht heb ik mezelf eerst op een reis getrakteerd naar Zuid-Amerika. Tijdens het reizen zijn mijn gedachten eens over de toekomst gegaan. Hoe zie ik mijn leven over een paar jaar en welk specialisme wil ik kiezen?

Na de 3 maanden reizen was ik hier nog steeds niet helemaal uit. Via een uitzendbureau ben ik toen terechtgekomen als basisarts ouderengeneeskunde en ik heb daar nog geen moment spijt van gehad!

Aangezien het werken als arts in een verpleeghuis tijdens onze opleiding helemaal niet aan bod is gekomen, had ik geen goed beeld van het werken in het verpleeghuis. Het werken met ouderen is me dan ook 100% meegevallen. In mijn huidige functie leer ik zelfstandig te werken en zie ik alle facetten van het menselijk lichaam en van de menselijke geest. Net vers van de opleiding, dus toch nog erg georiënteerd op de somatiek. Gelukkig werd ik bij de Zorgboog met open armen ontvangen en heb ik twee somatische afdelingen. Om mijn pakket wat uit te bereiden ga ik ook starten op kleinschalig wonen met psychogeriatrische patiënten. Weer een leuke nieuwe uitdaging waar ik veel zin in heb!

Buiten het werk ben ik enthousiast hockeyster waar veel van mijn vrije tijd in gaat zitten. Twee avonden per week trainen en een wedstrijddag maken dat mijn week snel gevuld is. Gelukkig hebben mijn collega’s alle begrip voor deze passie en helpen ze me om zo weinig mogelijk van het hockeyseizoen te missen!

Wat ik over een paar jaar doe weet ik nog niet precies, wat ik wel weet is dat ik voorlopig nog wel wil blijven werken in de ouderengeneeskunde en wie weet… over een jaar ben ik wil de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde aan het volgen, of die tot huisarts, daar ben ik nog niet helemaal over uit.